Getinte en donkere huid

Alleen met de juiste kennis kan de klant met een donkere huid effectief en veilig behandeld worden. Met donkere huid bedoelen we de gepigmenteerde huid die varieert van lichtbruin tot donkerbruin.Wist je dat mensen met een donkere huis evenveel pigmentcellen hebben als mensen met een lichte huidskleur? Echter zijn deze pigmentcellen wel veel actiever en de korrels pigment die zij afgeven zijn grote. Het type melanine eu melanine (zwartbruin) overheerst. Dit pigment beschermt de huid heel goed tegen uv-straling. Mensen met een donkere huid hebben daarom minder snel last van rimpels en huidkanker. Mensen met een lichte huid hebben overwegend feo melanine (geelrood) en zijn gevoeliger voor UV-straling.Er zijn nog meer verschillen, welke nog niet zo bekend zijn. De dikte van de opperhuid tussen de donkere huid en de lichte huid is gelijk, maar die van een donkere huid is wel veel compacter. Dat wil zeggen, er liggen meer lange dode huidcellen op elkaar. De huidcellen schilferen ook sneller af. De donkere huid is droger vanwege een hoger transepidermaal vochtverlies in vergelijking met de lichte huid. In de lederhuid hebben mensen met een donkere huid minder elastine vezels. Het aantal bindweefselcellen (fibroblasten) is daarentegen weer groter en ook de bloedvaten komen meer voor en zijn wijder in vergelijking met de lichte huid.

Huidklachten donkere huid

Klanten met een donkere huid reageren vaak heftiger op een huidaandoening dan klanten met een lichte huid. Ook zijn roodheid en ontstekingsverschijnselen moeilijker te herkennen door het aanwezige pigment, waardoor men langer kan blijven doorlopen met een huidaandoening.

Specifieke huidklachten die bij de donkere huid voorkomen zijn:

  • Postinflammatoire hyperpigmentatie: lichtbruine tot donkerbruine pigmentvlekken als gevolg van ontstekingen, acne, irritatie of beschadiging van de huid.
  • Pseudofolliculitis barbae: vorm van ingegroeid haren en ontstekingen in de baardstreek, meestal bij mannen met een donkere huid, Zie afbeelding.
  • Dermatosis papulos nigra: bruine of zwarte goedaardige bultjes die veel voorkomen bij mensen met een donker huidtype en bij Aziatische mensen..
  • Acné keloidalis muchae: een woekering van littekenweefsel rond de haarzakjes in de nek, die veel voorkomt bij mannen me een donkere huid, door het te kort afscheren van de haren.

Sneller risico’s behandeling donkere huid

De donkere huid heeft meer de neiging om te reageren met donkere vlekken (hyperpigmentatie). Lichte vlekken (hypopigmentatie) of overmatige littekenvorming (keloïd) bij ontstekingen, beschadiging of irritatie. Dat geldt ook voor huidbehandelingen waarbij we gebruik maken van thermische, fysische of chemische prikkelingen. Veel behandelmethoden doen een beroep op de huidgenezing. Uiteraard willen we ongewenste huidreacties zoveel mogelijk voorkomen.

Daarom vermijden agressieve behandelingen en kiezen we voor een mildere, geleidelijke aanpak. De voor- en nadelen moeten goed overwogen worden. Bij twijfel kan er na toestemming een proefstukje behandeld worden. De cliënt komt dan na enkele weken bij ons op controle. Bij een goed resultaat kan er besloten worden om de behandeling voort te zetten. Toch biedt dit geen garantie voor de rest van de behandelperiode: voorzichtigheid blijft geboden.

Voorbereiden donkere huid op behandeling

De klant heeft zelf ook invloed op het voorkomen van ongewenste huidreacties. Dit vangt aan ongeveer 1 maand voor de behandeling. UV-straling moet vermeden worden. Het gebruik van een antizonnebrandcrème gedurende de gehele behandelperiode en erna is vereist.

Specialisatie

Een donkere en lichte huid verschillen in meer opzichten van elkaar dan alleen het uiterlijk. Daarom krijgt u bij schoonheidsinstituut Beautyville geen standaard behandeling. Ook huidziekten en huidproblemen kunnen zich anders uiten. Wat zijn de verschillen precies?

Elk huidtype heeft een andere aanpak nodig

U vraagt zich af waarom de donkere huid een andere aanpak nodig heeft.

  • Het belangrijkste element in je huid om je huid van kleur te voorzien zijn melanocyten. De hoeveelheid pigment (melanine) in de opperhuid . De donkere huid heeft grote melanosomen en meer melanine dan de blanke huid.
  • In de lederhuid hebben mensen met een donkere huid minder elastine vezels waardoor de huid minder snel de elasticiteit verliest en hierdoor minder snel rimpelvorming hebben.
  • De dikte van de opperhuid tussen de donkere huid en de lichte huid is gelijk, maar die van een donkere huid is wel veel compacter. Dat wil zeggen, er liggen meer lange dode huidcellen op elkaar.
  • De donkere huid heeft meer talgklieren dan de blanke huid waardoor de donkere huid over het algemeen vetter is maar wel vochtarm.
  • De donkere huid heeft meer oppervlakkig bloedvaten waardoor er sneller een huidirritatie optreedt.
  • In de koude periode heeft de donkere huid meer aandacht nodig. Het is niet voor niets dat een donkere huid beter functioneert in een tropisch klimaat.

Donkere mensen die dus in koudere landen wonen, wonen in een klimaat dat eigenlijk ongeschikt is voor de donkere huid en zullen daarom hun huidverzorging moeten aanpassen.

Verwachtingen behandeling huid klachten donkere huid

Met name bij klanten met een donkere huid is het zeer belangrijk om tijdens het intakegesprek dieper in te gaan op de verwachtingen van het resultaat. Liever zijn we te eerlijk en een beetje terughoudend, waarna we verrast worden door de verbeteringen, dan andersom. De instellingen van bijvoorbeeld laserapparatuur zijn minder sterk en peelings komen minder diep dan bij een lichte huid. Hierdoor kunnen meer behandelingen nodig zijn dan bij een lichte huid. Uiteraard doen onze huidtherapeuten altijd hun uiterste best om maximale resultaten te behalen.

Ook besteden we veel aandacht aan de bewustwording van de risico’s en het verschil tussen gewenste en ongewenste huidreacties en voor- en nazorg van de huid. Als alle informatie duidelijk is, vragen we de cliënt een behandelovereenkomst te tekenen. Ook maken we duidelijke voor- en na foto’s om het resultaat goed te kunnen meten. De klant moet de huid thuis blijven inspecteren en bij vragen of twijfels altijd contact opnemen met de schoonheidsspecialiste.

Indien je meer wilt weten over onze behandelingen en/of jouw huidklacht door ons behandeld kan worden, neem gerust contact met ons op via 06-54716565 of via ons contactformulier.